divendres, 27 de març del 2020

RESUM HISTÒRIC DEL PAILEBOT “PAQUETE CIUDADELANO” (3)

CARACTERÍSTIQUES DEL PAILEBOT I PROPIETARIS (2)


Hem trobat ressenyes d’aquest veler a:
“Lista oficial de los buques de guerra y mercantes de la Marina Española 1893” Propietari Vicent Marquès i altres




“Lista oficial de los buques de guerra y mercantes de la Marina Española 1898” Propietari Vicent Marquès i altres



“Lista oficial de los buques de guerra y mercantes de la Marina Española 1900” Propietari Vicent Marquès




“Lista oficial de los buques de guerra y mercantes de la Marina Española 1901” Propietari Vicent Marquès


“Lista oficial de los buques de guerra y mercantes de la Marina Española 1902” Propietari Vicent Marquès




“Lista oficial de los buques de guerra y mercantes de la Marina Española 1903” Propietari Vicent Marquès




“Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1905” Propietari Miquel Sintes[1]

  
“Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1906” Propietari Miquel Sintes

 
Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1908 Propietari “Banco de Ciudadela”


 Abans de 1909 una de les copropietaries era Josefina León, ja que aquest any va vendre la seva participació al Banc de Ciutadella (signava en nom de l’entitat el seu director Miquel Sintes Mercadal), que ja era copropietari de l’embarcació. També consta com a copropietari Rafael Carretero Fedelich.[2]
 

“Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1910” Propietari “Banco de Ciudadela”



L’any 1911 consta com a copropietaris el Sr Vila i el Sr Vivó (sic.)[3]

14-04-1913 es va fer un nou arqueig 
Tm 84,58  descompte 9,84 Tm  Tm netes 74,74
Eslora 25m  màniga 6,60m  puntal 2,50

“Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1914” Propietari “Banco de Ciudadela”




El 1916 n’és copropietari Miquel Sintes Mercadal (en nom del Banc de Ciutadella)[4] i datat el 21 de setembre de 1916 l’accionista majoritari i armador era Rafael Carretero Fedelich[5], continuant el seu tràfic de llagostes i càrrega general entre Barcelona i Ciutadella principalment[6]. 

Però, dit això, a la “Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1919” encara figura com a propietari el “Banco de Ciudadela”


“Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1920” Propietari “Banco de Ciudadela”


“Lista oficial de los buques de guerra y de los mercantes de más de 50 toneladas de la Marina Española 1921” Propietari “Banco de Ciudadela”









[1] Miquel Sintes Mercadal era director del “Banco de Ciudadela”. El 1913 passà a ocupar la gerència de la “Eléctrica Ciudadelana” 


[2] Canvis de propietat: Així com diferents alteracions que en la seva propietat va tenir en 1889, en 1884 i 1895. En aquesta època el seu patró era  D. Joan Torres. En el rol  de 1899 figura com a propietari D.  Vicent Marquès Marquès i altres de Ciutadella. També fou propietat del banc de Ciutadella, ja que en el foli 203 de data 29 de març de 1909, del llibre d’”Acuerdos de la Junta de Gobierno del Banco de Ciudadela” llegim: “... se autoriza al Director D. Miguel Sintes Mercadal para vender a D. Rafael Carretero Fedelich el veinticuatroavos del pailebot “Paquete Ciudadelano” que este banco adquirió a Dña. Josefina León por el precio que creyere conveniente...” (A. Picó)

[3] En el foli 224 de data 24 d’agost de 1911 del mateix llibre llegim el següent: “... se acuerda dar a dicho Sr. Vila en garantía de su compromiso con el Sr. Vivó los valores siguientes según especifica el aludido contrato. Cinco y medio veinticuatroavos participación Pailebote “Paquete Ciudadelano” Pts. Ocho mil ...” (A. Picó)
[4] Continuant amb el mateix llibre, en data 13 de març de 1916 llegim: ... también se ha vendido a D. Miguel Sintes la participación que tiene con el “Paquete Ciudadelano” por el precio de siete mil pesetas a condición de otorgar la escritura pública de compra venta el día que el el Sr. Sintes le convenga a favor de la persona  que indique el Sr. Sintes ...” (A. Picó)

[5] I en data 21 de setembre de 1916 llegim en el mateix  llibre el següent: “... se delega al vocal D. Manuel Salord Menéndez Arango para que firme  escritura de venta de las 5 y ½ veinticuatroavas partes que el Banco de Ciudadela tiene en el pailebote “Paquete Ciudadelano” a favor de D. Rafael Carretero Fedelich por el precio de siete mil pesetas confesando que el Banco ya lo tiene percibido todo lo que en cumplimiento  de la obligación que el Banco contrajo de formar escritura  de venta a la persona que indicase D. Miguel Sintes Mercadal y éste ha indicado al susodicho Sr. Carretero ...” (A. Picó)

[6] Amb l’adquisició d’aquestes participacions i amb les que ja posseïa el sr. Carretero va quedar com a major accionista de dit vaixell. I com el seu armador, continuant el seu tràfic de llagostes i càrrega general entre Barcelona i Ciutadella principalment. (A. Picó)